7 Korrik, 2024
Tirana, Albania
Kryesore Lajme nga vendi

Bota në krizë portokallesh/ Çmimet rriten me 77%, 5-fish krahasuar me pandeminë

Çmimet e lëngut të portokallit janë rritur me 77% krahasuar me vjet për shkak të rënies së prodhimit në rajonet kryesore. Ka shqetësime se fruti dhe lëngu i portokallit do të jenë të paarritshëm për shumë konsumatorë.

Çmimi me shumicë i lëngut të portokallit është rritur me gati 77% në një vit. Që nga shkurti i vitit 2020, kur goditi pandemia e Covid-it, ajo është pesëfishuar, sipas AFP.

Rreth 85% e tregut botëror është i ndarë midis Floridës dhe São Paulos. Brazili eksporton 99% të prodhimit të tij. Rrjedhimisht, Shtetet e Bashkuara dhe Brazili diktojnë çmimin e tregut për frutin popullor të mëngjesit. Problemet me prodhimin ndikojnë në stoqet dhe çmimet në Evropë për konsumatorët dhe kjo rezulton në lëngun e portokallit më të shtrenjtë, të furnizuar në sasi më të vogla.

Kontrata e së ardhmes për lëngun e portokallit të koncentruar të ngrirë, pikë referimi në treg, u rrit në 6500 dollarë për ton (pothuajse 6,000 €) me mbërritjen në portin evropian të Roterdamit. Ashtu si me shumë mallra, kostot e prodhimit, eksportit dhe paketimit janë rritur gjithashtu kohët e fundit, por kjo nuk është arsyeja kryesore për rritjen e çmimeve.

Prodhimi në rënie të lirë në mbarë botën
Disa javë më parë, organizata e kultivuesve të agrumeve, Fundecitrus, njoftoi një vlerësim për një rënie prej 24% nga viti në vit në të korrat braziliane, në nivelin më të ulët në 36 vjet, me 232 milionë arka që priten në muajt e ardhshëm, krahasuar me 307 në vitin e kaluar.

Sa i përket prodhimit në SHBA, Departamenti Amerikan i Bujqësisë (USDA) pret një rritje të lehtë nga viti i kaluar, por shumë më poshtë se të korrat e dy viteve më parë (-36%). Fundecitrus tha se arsyeja kryesore për rënien ishte thatësira që ka goditur rajonet kryesore në rritje, duke përfshirë shtetin brazilian të Sao Paulo. Kultura është ndikuar gjithashtu nga sëmundja Huanglongbing (HLB), e njohur zakonisht si sëmundja e dragoit të verdhë, e cila ka prekur të korrat si në Florida ashtu edhe në Brazil.

Vitin e kaluar, AFP raportoi se, në Meksikë, një tjetër prodhues i madh portokalli në anën tjetër të Atlantikut dhe në Spanjë, prodhuesi kryesor i portokallit në Evropë, prodhimi kishte rënë gjithashtu me 30% për shkak të thatësirës.

A mund të shmanget ushqimi kryesor i mëngjesit nga konsumatorët?
Trendi për konsumimin e lëngut të portokallit duket se është në rënie. Në Shtetet e Bashkuara, konsumi është përgjysmuar në një dekadë, dhe trendi konfirmohet edhe në Evropë, megjithëse më pak i dukshëm.

Markat e lëngut të portokallit priren t’u drejtohen lëngjeve të tjera dhe të bëjnë kokteje frutash, duke përzier portokallin me fruta të tjera më pak të kushtueshme dhe më të disponueshme.

Ky fenomen i rënies së prodhimit dhe rritjes së kostove ka vazhduar prej vitesh dhe shumë janë të shqetësuar se, në afat të gjatë, portokallet mund të bëhen shumë të shtrenjta dhe të shihen nga konsumatorët si një produkt luksi.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *