Remilk, një start-up izraelit i specializuar në prodhimin e qumështit në laborator, ka marrë dritën jeshile për të tregtuar produktet e saj në Kanada. Këtë e raporton Times of Israel. “Letra pa kundërshtim” nga Health Canada, departamenti i qeverisë kanadeze përgjegjës për politikën kombëtare të shëndetit, hap efektivisht tregun e Amerikës së Veriut jo vetëm për qumështin, por edhe për të gjitha nënproduktet e qumështit sintetik të patentuar nga kompania përmes proteinës beta-laktoglobulin (Blg ), i prodhuar nëpërmjet fermentimit preciz, pa ndihmën e kafshëve, por plotësisht ekuivalent me homologun e tij gjedh. Gama e produkteve përfshin akullore, kos, krem djathi pa laktozë, kolesterol dhe hormone të rritjes.
Ky është tregu i katërt jashtë BE-së që hapet ndaj qumështit sintetik: në shkurt 2023 kompania mori “Letër pa kundërshtim” nga FDA e SHBA, bazuar në kërkesat e përcaktuara nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA): një njohje që vërteton sigurinë e produktit për konsum njerëzor dhe që krijon mundësinë e hyrjes në tregun amerikan.
Pastaj miratimi nga Agjencia e Ushqimit të Singaporit. Prillin e kaluar drita jeshile mbërriti gjithashtu nga Izraeli, i plotësuar me një bekim nga kryeministri Benyamin Netanyahu, i cili – gjatë vizitës së fabrikës – komentoi se vendi është në krye të kërkimit dhe zhvillimit të teknologjisë ushqimore.
“Miratimet rregullatore shërbejnë jo vetëm për të hapur tregje të reja, por edhe për të siguruar industrinë dhe konsumatorët se proteina jonë është e njëjta proteinë qumështi që ata kanë konsumuar dhe shijuar për dekada,” tha Ori Cohavi, bashkëthemeluese dhe CTO nga Remilk për The Times of Israel.
“Kanadaja është një treg i rëndësishëm për ne dhe ne jemi krenarë që jemi të parët që hyjmë”, shtoi Aviv Wolff, bashkëthemelues dhe CEO i Remilk. Tani ne jemi gati të bashkëpunojmë me kompanitë kryesore të ushqimit në vend dhe t’u ofrojmë konsumatorëve një përvojë krejtësisht të re të kënaqësisë.”
Kompania ka iniciuar kontakte të shumta – aktualisht top sekret – edhe në Evropë. Dy vjet më parë, pasi grumbulloi 120 milionë dollarë kapital investimi, ajo njoftoi se do të hapte vendin më të madh të prodhimit të qumështit të fermentuar me saktësi në gati 70 mijë metra katrorë tokë në Danimarkë, në Kalundborg. Më pas projekti u pezullua.
Produktet sintetike të qumështit bazohen në futjen e gjeneve të molekulave me interes në maja dhe fermentimin pasues në një inkubator me lëndët ushqyese të duhura.